Help, mijn puber heeft epilepsie

Medicijnen

De meeste mensen met epilepsie worden behandeld met medicijnen (anti-epileptica). Doel van de medicijnen is het voorkomen van aanvallen. Ze zorgen er in de meeste gevallen voor dat er geen of nauwelijks meer aanvallen optreden. Soms lukt het snel de aanvallen te onderdrukken, maar het kan ook maanden duren. De medicijnen onderdrukken het overmatig ontladen van de hersencellen, ze kunnen de epilepsie zelf niet genezen. 
 

Operatie

In sommige gevallen is het mogelijk de epilepsie operatief te behandelen. Het gaat dan meestal om mensen, die niet of onvoldoende reageren op behandeling met medicijnen en/of onaanvaardbare bijwerkingen krijgen.

Als anti-epileptica en operatie geen opties zijn, wordt soms uitgeweken naar het ketogeen dieet of Nervus Vagus Stimulatie (NVS). Een relatief nieuwe methode is Diepe Brein Stimulatie (DBS).
 

Ketogeen dieet

Bij het ketogeen dieet eet iemand veel vetten en weinig koolhydraten. Hoe het dieet precies werkt is nog onbekend. Het kan ervoor zorgen dat er minder epileptische activiteit in de hersenen ontstaat, waardoor de aanvallen verminderen.
 

Nervus Vagus Stimulator

Dit is een aanvullende behandeling, die altijd wordt gecombineerd met medicijnen. De nervus vagus is een belangrijke hersenzenuw, die men probeert te prikkelen. Onder de huid, iets onder het sleutelbeen, wordt een Nervus Vagus Stimulator ingebracht. Dit apparaatje wordt via een electrode verbonden met een hersenzenuw in de hals, de linker nervus vagus. Het werkt als een pacemaker. Regelmatig geeft de stimulator kleine stroomstootjes af aan de hersenzenuw, waardoor er signalen naar de hersenen gaan. Deze signalen kunnen de aanvallen verminderen. Bij de stimulator hoort een losse magneet. Mensen die een aanval voelen aankomen, kunnen zichzelf een prikkel toedienen met behulp van deze magneet. De instelling van de stimulator wordt regelmatig gecontroleerd.
csm NVS Body
 

Diepe brein stimulatie (DBS)

Sinds 2011 wordt de behandeling bij een zeer beperkte groep epilepsiepatiënten in Nederland toegepast. Omdat DBS een ingrijpende behandelmethode is, wordt het meestal alleen overwogen als de patiënt geen baat heeft bij medicatie of als de patiënt na een hersenoperatie nog steeds last heeft van aanvallen. Bij DBS worden er elektroden op de thalamus aangebracht. De thalamus is een centraal gelegen deel van de hersenen. Het speelt een belangrijke rol bij het doorgeven van signalen, het sturen van bewegingen en bij emoties. Via de elektroden kan de thalamus geprikkeld worden met kleine stroomstootjes. Hierdoor wordt een belangrijk epileptisch netwerk onderdrukt. 

Bron: epilepsie.nl

Copyright © Help mijn puber heeft epilepsie, tekst en fotografie.